An ability to continue an exploration in spatial and material experimentation was afforded through equally ambitious clients. An iterative design process resolved the scheme through manipulation of light and the introduction of height + void through a tower form. 
The staircase linking the living room and the bedroom became the focus of the project, utilising the opportunity to include a double height space, a tower was built to the side of the house.

Proportionally, the asymmetric gabled tower is a challenge to the character code restrictions, which limit alternate activation of character streets. Zinc cladding with vertical seams became a key material exploration as a contrast with the horizontal of the Queenslander’s weatherboards.

The main bedroom was made a space akin to a tree-house.  The angular plan form resolves itself at the corner of the room, with operable walls that open out to the backyard. To protect this aperture from the western sun, a large  insulated sliding door typically used for refrigeration cold rooms was used as an external sliding wall.  The double height elevation of the tower enables significant cross ventilation, and while set back from the streets offers a surprising presence.